top of page
Zoeken

Herstellen van Long COVID met restorative yogaHet wordt ook wel "de stille pandemie" genoemd: de grote groep mensen die na een COVID-infectie langdurig klachten houdt, oftewel Long COVID. Mensen met Long COVID ervaren klachten als vermoeidheid, kortademigheid, druk op de borst, duizeligheid, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, zogenaamde brain fog (vergeetachtigheid) en depressie (Bron: RIVM). De ziekte heeft echter impact op méér gebieden dan alleen het fysieke en cognitieve gebied.

Je bent plots niet meer in staat om te werken, je kunt niet meer voor de kinderen zorgen zoals je gewend bent, je partner wordt ineens mantelzorger wat ook druk op de relatie kan zetten, je krijgt ineens te maken met allerlei instanties en therapieën. Het is een stressvolle en complexe situatie, waar je het liefst zo snel mogelijk weer uitkomt. Het komt echter nauw met het tempo en de opbouw in het herstel, omdat de minste belasting soms al een terugslag kan geven. Hoe kan restorative yoga jou nu helpen in dit proces?

  • Restorative yoga is ontwikkeld om yoga te kunnen doen voor als je weinig energie hebt, een blessure hebt, ziek bent (fysiek en/of mentaal), of herstellende bent van een ziekte. Het richt zich op diepe ontspanning, d.m.v. yogahoudingen en de ademhaling. De houdingen worden ondersteund door kussens, dekens, bolsters, etc waardoor je de houdingen niet zelf hoeft vast te houden. Daardoor kost restorative yoga weinig energie en kan alle energie naar het zelfhelende vermogen van je lichaam gaan.

  • De restorative houdingen openen je lichaam, waardoor je spanning los kunt laten en meer ruimte voor je ademhaling creëert. Vaak wordt er spanning ervaren rondom het middenrif, de ribben, borstbeen, bovenrug en nek. De houdingen helpen om op die plekken geleidelijk meer ruimte te creëren.

  • Restorative yoga kan heel geleidelijk opgebouwd worden en je vaart op je eigen gevoel. Jouw practice kan helemaal afgestemd worden op jouw toestand van dat moment. Er worden geen grenzen opgezocht en comfort is belangrijk.

  • Yoga brengt je in contact met je lichaam en laat je voelen wat je door de dag heen misschien niet opmerkt. Kleine subtiele signalen die aangeven hoe het met je gaat en je helpen om op tijd bij te sturen als het nodig is.

  • De ademhaling speelt een belangrijke rol in de yoga. De ademhalingstechnieken uit de yoga (pranayama) verbeteren de ademhaling, kalmeren de geest, verbeteren de focus, brengen het stresslevel omlaag en zorgen ervoor dat je meer in balans komt.

  • Restorative yoga helpt bij de emotieregulatie. Het geeft de ruimte om je emoties te voelen en te erkennen. Hierdoor loopt je emmer minder snel over.

Restorative yoga is dus een holistische practice die body, mind én spirit in balans brengen. Ben je nieuwsgierig wat restorative yoga voor jou kan betekenen? Ik geef momenteel wekelijks twee online yogalessen voor mensen met Long COVID. Je kunt deelnemen in losse lessen. Wil je meedoen of heb je een vraag: stuur even een berichtje via het contactformulier. Ik ontvang je bericht graag!

43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page